Projekt STEMerica

Projekt STEMerica se u sklopu natječaja “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” financira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) do ukupne vrijednosti projekta od 2.825.482,33 kn.

Projektni partneri su udruga BiotekaConnect-ITAstronomsko društvo VišnjanArhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Projekt za cilj ima unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva u provedbi interaktivnih, inovativnih radionica i događanja na nacionalnoj razini u području popularizacije STEM aktivnosti (Science, Technology, Engineering, Mathematics) među djecom, mladima i općom populacijom. Kapaciteti OCD-a jačat će se sudjelovanjem članova i zaposlenika na edukacijama (18), studijskim posjetima (5) i javnim događanjima (16 nacionalnih i 8 inozemna) kako bi se poticala suradnja, ostvarila razmjena znanja i informiranje o dobrim nacionalnim i europskim praksama. Također, organizirat će se i provoditi radionice i javna događanja u području popularizacije STEM-a u više lokalnih zajednica diljem RH.

Omogućit će se promocija i približavanje tema iz područja STEM-a, demistifikacija znanosti i diseminacija znanstvenih činjenica djeci, mladima i općoj populaciji putem 44 javnih događanja (kao što su: mobilni centar „PopUpLab” – putujući kombi u kojem se provode inovativne i interaktivne aktivnosti i „STEM dan”), a posebno djeci i mladima putem 20 višednevnih, inovativnih i interaktivnih radionica. 

Nakon završetka projekta, OCD-i će imati dostatne kapacitete i umreženost na nacionalnoj razini za organizaciju budućih događanja u lokalnim zajednicama diljem RH, što će doprinijeti održivosti projekta. Projektom će se, uz mentorstvo i stručnu podršku osoblja Arhitektonskog fakulteta i Tehničkog muzeja izraditi i postaviti 10 interaktivnih instalacija u dvorištu Tehničkog muzeja, Astronomskog društva Višnjan i prostoru FabLab-a. Stalni postavi bit će dostupni široj javnosti na korištenje.