Projekt Razvoj mreže STEM ambasadora

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva (OCD-a) i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u 21 županiji RH. Ciljne skupine su zaposlenici i volonteri četiri organizacije civilnog društva koji će kroz aktivnosti projekta postati STEM ambasadori osposobljeni samostalno osmišljavati i provoditi edukacijske programe različitih formata, usmjerene općoj javnosti, a posebno djeci i mladima.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju izradu jedinstvene STEM metodologije za obučavanje budućih 20 STEM ambasadora (popularizatora znanosti), studijsko putovanje u svrhu njihovog stručnog usavršavanja, višemjesečni program edukacije prilagođen svakom ambasadoru, provedba dva znanstveno-edukativna kampa za učenike osnovnih i srednjih škola te putovanje STEM kombija i atraktivni STEM nastupi u 20 škola i javnih prostora diljem zemlje. Iz navedenog, daje se zaključiti kako će rezultate ovog projekta najviše „osjetiti“ naši školarci i opća javnost iz svih županija.

Tijekom 23 mjeseca trajanja projekta, od 1. rujna 2021. do 31. srpnja 2023. projekt će provoditi udruga Bioteka s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu te udrugama DOOR , FabLabhr.NET i Astronomskim društvom Višnjan. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15% ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.