Sretna Nova 2021. godina!

Godina za nama svima nam je bila teška i izazovna. Međutim, bez obzira na nesigurnu situaciju na kraju kada sve sažmemo ipak se uspjelo nešto i odraditi.

Naši edukacijski programi i programi popularizacije znanosti za širu populaciju su zbog pandemije veći dio godine bili onemogućeni ali smo ipak i u tim uvjetima uspjeli odraditi jedan dio edukacija, među ostalim i održati već tradicionalnu Višnjansku školu astronomije koja je uslijed provođenja propisanih protuepidemijskih mjera išla u smanjenom obujmu i nažalost nismo uspjeli obuhvatiti sve zainteresirane polaznike.

Od naših programa za opću populaciju naš već tradicionalni ciklus predavanja Petkom u sedam naprasno je prekinut zbog Covid 19 virusa pa smo uspjeli održati svega dva predavanja, a nezaobilazni Astrofest, festival ljetnog solsticija se prvi puta nakog dugog niza godina nije održao. Otkazani su i razni drugi događaji na kojima smo trebali sudjelovati što kao organizatori što kao sudionici. Ipak, naš ljetni program otvorenih vrata Zvjezdarnice Višnjan smo uspjeli održati te smo pridržavajući se svih epidemioloških mjera u mjesecu lipnju, srpnju i kolovozu bili otvoreni tjedno u dva večernja i jednom prijepodnevnom terminu, za sve vas koji ste nas željeli obići.

Dio koji je možda pretrpio i najmanji udarac u ovoj godini, barem u onom nefinancijskom dijelu, je onaj koji se odnosi na znanstveno-istraživački rad.

Zvjezdarnica Višnjan se u svom poslu praćenja i mjerenja potencijalno opasnih asteroida u trenutku pisanja ovog članka a zaključno sa datumom 20.12.2020. citira u 3523 MPEC cirkulara Centra za mala tijela (MPC) Međunarodne astronomske unije (IAU), od čega su 3195 cirkulara asistencije u potvrdi opasnih objekata (NEO). U odnosu na druge zvjezdarnice u tom poslu Zvjezdarnica Višnjan je u 2020. godini četvrta u svijetu sa preko 40% udjela citiranja u objavljenim MPEC otkrićima za 2020.

Kako je područje astronomije, područje koje se nevjerojatno brzo razvija, i mi smo, a da bi mogli ostati u samom vrhu prionuli istraživanju i razvoju. Trenutno se priprema i ispituje prototip nove generacije robotiziranih teleskopa koji će u budućnosti služiti za praćenje objekata koji se približavaju Zemlji.  U pripremi imamo i niz drugih projekata čije je ostvarivanje predviđeno u 2021. godini.

Godina koja je mnogima donijela gomilu poteškoća, od pandemije do potresa i svih nedaća koje uz to idu, pokazala je i ljudskost, solidarnost i da spremnost na pomoć drugome ne poznaje prepreke. Pokazali ste nam to dragi naši prijatelji nebrojeno puta svojim volonterskim radom, mentoriranjem, donacijama i raznim oblicima podrške. A u ovoj neizvjesnoj godini i putem crowdfunding kampanje koja je pokrenuta od strane naših dragih prijatelja i volontera a u svrhu proširenja i razvoja naših edukacijskih kapaciteta i koja je prerasla sva naša i najoptimističnija očekivanja.

Hvala vam svima! Sretna vam, zdrava i mirna 2021. godina!

Veselimo se i jedva čekamo (normalno) druženje sa svima vama.