PU7 2020 – 28.02. – Predavanje: “Ekstrasolarni planeti” Korado Korlević

Ciklus Petkom u sedam započinjemo 28.02.2020. u 19:00 sati. Otvaramo ga predavanjem Korada Korlevića “Ekstrasolarni planeti”

Ekstrasolarni planeti ili egzoplaneti su svi oni planeti koji se nalaze izvan Sunčeva sustava i orbitiraju oko neke druge središnje zvijezde. Prvi takvi planeti zabilježeni su još u drugoj polovici 90-tih i do danas ih je otkriveno na tisuće.

Sva ta otkrića dovela su do saznanja da su planeti veličinom slični planetima našeg Sunčevog sustava uobičajena pojava u svemirskim prostranstvima.

Gotovo svi do danas otkriveni egzoplaneti imaju mase jednake ili veće masama plinovitih divova u Sunčevom sustavu te je takve planete lakše otkriti budući da zbog svoje mase odnosno gravitacijske sile, ostvaruju relativno lako mjerljive efekte na kretanje matičnih zvijezda.

Unatoč tome što se pretpostavlja da bi ti planeti mogli biti slični plinovitim divovima Sunčevog sustava, isto još nije dokazano. Neki od nedavno otkrivenih takvih planeta imaju izrazito eliptične orbite koje ih dovode vrlo blizu matične zvijezde. Iz tog razloga je na njih puno veći utjecaj Sunčevog vjetra i zračenja nego što je to na plinovite divove u Sunčevom sustavu, što dovodi u pitanje pretpostavku radi li se uopće o istom tipu planeta.

Trenutno ima preko 4 tisuće otkrivenih i potvrđenih ekstrasolarnih planeta, a o načinima i važnosti otkrivanja te budućih istraživanja istih, dođite poslušati na predavanju u organizaciji Astronomskog društva Višnjan.

Predavanje se održava na adresi Istarska 5, Višnjan, lokacija stare Općinske vijećnice, 1. kat. Ulaz besplatan.