PU7 2020 – 06.03. – Predavanje: “Priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima” Marko Modrić

Ovog petka 06.03.2020. u 19:00 sati, u ciklusu predavanja “Petkom u 7”, naš gost predavač je dipl.ing.šum. Marko Modrić s predavanjem naziva “Priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima”

Marko Modrić glavni je čuvar prirode u Javnoj ustanovi “Priroda” koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode Primorsko-goranske županije. Završio je šumarski fakultet u Zagrebu. Aktivno sudjeluje u monitoringu bjeloglavih supova na području Kvarnera te sudjeluje u radu Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu. Osim toga provodi i monitoring velikih zvijeri (vuk,ris i medvjed) te nadzor ostalih vrsta staništa na području Primorsko-goranske županije. Redovito je na terenu i reagira na sve promjene koje ugrožavaju prirodnu raznolikost i održivost. Osim što mu je boravak u prirodi u opisu posla, poznanici za njega kažu da i većinu svoga slobodnog vremena provodi u prirodi što ga čini izvrsnim poznavateljem prirode cijelog područja Primorsko-goranske županije.

Marka smo, kao nekoga tko svakodnevno neumorno radi na zaštiti prirode te posjeduje ogromno znanje i iskustvo iz tog područja, pozvali da nam predstavi jednu od najvećih živućih ptica na svijetu koje mogu letjeti, moćnog bjeloglavog supa koji svoje posljednje utočište na području Hrvatske nalazi još samo na nekolicini kvarnerskih otoka.

O tome kako ove fascinantne ptice žive, gdje lete, koju ulogu imaju u otočnom ekosustavu, zašto postoji Oporavilište za bjeloglave supove i s kojim se izazovima u preživljavanju suočavaju, biti će govora u predavanju posvećenom supovima, strogo zaštićenoj vrsti i jedinim preostalim pticama strvinarima u Hrvatskoj.

Pridružite nam se i s nama poslušajte predavanje o toj veličanstvenoj ptici na adresi Istarska 5, Višnjan, lokacija stare Općinske vijećnice, 1. Kat. Ulaz besplatan.