Astro Day and Night 2020 – dani otvorenih vrata Zvjezdarnice Višnjan

Proteklog vikenda pridružili smo se manifestaciji Odjela za turizam Istarske županije naziva “Otvaranje turističke godine 2020”. Sudjelovali smo oba dana manifestacije sa prigodnim programom koji je trajao od 21:00 pa sve do 23:00 sata.

Zvjezdarnica Višnjan je kao i mnoge druge ustanove i institucije tijekom protekla dva i pol mjeseca zbog pandemije koronavirusa bila zatvorena i zato zahvaljujemo svima koji su nas ovoga vikenda posjetili, a bilo nas je ukupno u oba dana skoro 300 , i s nama obilježili ponovno otvaranje vrata zvjezdarnice posjetiteljima. Hvala vam svima na ugodnom druženju i na strpljenju.

Ovoga ljeta Zvjezdarnica Višnjan biti će za posjetitelje otvorena svakog četvrtka i subote uvečer od 21:00 do 23:00 sata te petkom od 10:00 do 12:00 sati prijepodne. Za navedene termine otvorenih vrata zvjezdarnice se ulaznice još uvijek ne naplaćuju.

Posjet Zvjezdarnici Višnjan započinjemo obilaskom glavnog teleskopa, slijedi predavanje na neku od tema iz astronomije i djelokruga rada zvjezdarnice te, ukoliko to vremenski uvjeti dopuštaju, promatranje vidljivih objekata noćnog neba amaterskim teleskopom na livadi pored zvjezdarnice. U slučaju dnevnog posjeta promatramo Sunce, također na livadi, solarnim teleskopom.

Podsjećamo da se glavni teleskop u kupoli zvjezdarnice koristi za istraživački rad i kroz njega nije moguće promatranje.

U slučaju dolaska u večernji posjet obilazak kupole glavnog teleskopa nakon predavanja neće biti moguć jer se isti priprema za rad. Također svima vama koji ćete nam se pridružiti u večernjem terminu savjetujemo da se toplije obučete i ponesete nešto na što možete sjesti jer će se većina programa, uključujući i predavanje, odvijati na livadi ispred zvjezdarnice.

Vaše zdravlje i zdravlje naših djelatnika nam je važno pa će se ulasci i obilasci zvjezdarnice odvijati u manjim grupicama. Hvala vam na strpljenju i razumijevanju.

Nažalost ove se godine već tradicionalna proslava ljetnog solsticija Astrofest koja se posljednjih 20-tak godina organizira svake godine na prvi dan ljeta neće održati. Zbog pandemije, Astrofest 2020 je otkazan! Nadamo se propušteno zajedno s vama nadoknaditi već slijedeće godine.

Za druge termine posjeta ili dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na mail: info@astro